Wat te regelen als aanstaande vader?

Het verwachten van een nieuw kind is een spannende, maar ook uitdagende periode in iemands leven. Het is een tijd van voorbereiding, anticipatie en, eerlijk gezegd, een beetje angst voor het onbekende. Deze blog is specifiek bedoeld om je te helpen begrijpen wat te regelen als aanstaande vader.

Inhoudsopgave

 1. Financiën en verzekeringen regelen
 2. Baby benodigdheden aanschaffen
 3. Zorgverlof regelen
 4. Voorbereiden op de bevalling
 5. Emotionele voorbereiding

Financiën en verzekeringen regelen

Een baby krijgen heeft financiële implicaties, dus het is belangrijk om je financiën op orde te hebben. Dit betekent het volgende:

Budgetteren voor een baby

Het is belangrijk om een begroting te maken voor de kosten die komen kijken bij het opvoeden van een kind. Denk hierbij aan luiers, voeding, kleding, maar ook de kosten voor kinderopvang of eventueel grotere uitgaven zoals een grotere auto of woning.

Verzekeringen controleren en updaten

Zorg ervoor dat je ziektekostenverzekering dekt wat je nodig hebt voor de geboorte en daarna. Dit kan gaan om zaken zoals prenatale zorg, de bevalling zelf en pediatrische zorg na de geboorte.

Baby benodigdheden aanschaffen

Het is ook belangrijk om de juiste uitrusting te hebben voor als de baby komt. Dit kan variëren, maar de volgende items zijn vaak nodig:

 • Een wieg of co-sleeper
 • Babykleding en luiers
 • Een kinderwagen
 • Een autostoeltje
 • Babyverzorgingsproducten, zoals flessen, speentjes en dergelijke

Zorgverlof regelen

Als aanstaande vader heb je recht op geboorteverlof (ook wel ‘vaderschapsverlof’ genoemd). Dit geeft je de mogelijkheid om thuis te zijn en te helpen in de eerste cruciale dagen na de geboorte van je kind. Raadpleeg je werkgever of HR-afdeling om te weten hoe je dit kunt regelen.

Voorbereiden op de bevalling

Het is belangrijk om voorbereid te zijn op de bevalling zelf. Dit betekent onder andere:

 • Het volgen van een bevallingscursus of -workshop. Hier leer je wat je kunt verwachten en hoe je je partner het beste kunt ondersteunen.
 • Het maken van een geboorteplan met je partner en het zorgteam.
 • Zorg ervoor dat je weet hoe je naar het ziekenhuis of geboortecentrum moet komen en wat je moet meenemen. Maak een vluchtkoffer klaar die je alvast vult met de dingen die mee moeten als de bevalling begint. Ook als wordt gekozen voor een thuisbevalling kan het handig zijn om voorbereiding te treffen voor het geval dat de bevalling toch in het ziekenhuis plaat moet vinden